تاریخچه گلخانه

تاریخچه گلخانه

تاریخچه ی پیدایش گلخانه 


تاریخچه گلخانه از روم باستان است برای اولین بار گلخانه را ابداع کردند، بدین صورت که تیبریوس که یکی از امپراتورهای روم باستان است به رسم عادتش هر روز نوعی گیاه را که به خیار شباهت داشت میل میکرد. به همین منظور او به کشاورزان فرمان داد که در تمام فصول این گیاه باید کشت شود، حتی در زمستان.

از آنجایی که کشت این گیاهان در زمستان مهیا نبود، کشاورزان رومی روشی را ابداع کردند که به کشت گلخانه ای شباهت داشت. این روش به این صورت بود که بستری را روی چرخ آماده کرده بودند که گیاه را بر روی آن کاشته تا بتوانند در طول روز گیاه را به زیر آفتاب ببرند و در طول شب برای جلوگیری از سرما زدگی، گیاه را به مکانی گرم منتقل کنند. اما با گذشت زمان این گلخانه ها مجهز به سیستم های گرمایشی شد که تاریخچه آن به سال 1450 میلادی در کره باز میگردد.

در این دوره پزشکی به نام Jeon Soon  ایده ایی را با محتوای گرمایش از کف در گلخانه ها جهت کشت گلها و سبزیجات مطرح کرد.

برای این منظور اتاقکی چوبی تعبیه شد که گرمای آن به واسطه گرمای آتش و دود آن تامین میشد. در این دیواره های اتاقک به جای شیشه از نوعی کاغذ شفاف کره ای استفاده میشد.

طبق اسناد موجود، ابتدا از این روش برای کشت نارنگی استفاده میشده است. اما گلخانه هایی که امروزه شاهد آنها هستیم مربوط میشود به قرن هفدهم که در کشورهای انگلستان و هلند تاسیس شد. اما از ابتدا موضوعی که مطرح بود، نگهداری گرما و توزیع یکنواخت حرارت به طور دائم در فضای گلخانه بود.

به همین منظور در فرانسه بر روی این موضوع تحقیق و کار شد. پس از مدتی در انگلستان در بین قشرهای مرفه رقابتی بر سر ساخت گلخانه های مجهزتر و بزرگتر شکل گرفت که از دسته ی این گلخانه ها میتوان به گلخانه کاخ ورسای و باغ کیو اشاره کرد.

 

نارنجستان کاخ ورسای

 بعد از آن اولین گلخانه مدرن در قرن نوزدهم به دست گیاه شناس فرانسوی به نام شارل لوسین بوناپارت، جهت پرورش گیاهان دارویی تاسیس شد. با گذشت زمان و با سرمایه گذاری های بیشتر و پیشرفت علم، گلخانه های بیشتری در سرتاسر اروپا تاسیس شد.

در قرن بیستم برای ساخت گلخانه ها از ساختار کروی استفاده میکردند که پروژه عدن در کورن وال از به نام های سازه های کروی محسوب میشود.

کاخ ورسای

 

پروژه عدن

در دهه 60 میلادی استفاده از ورق های پلی اتیلن گسترش یافت و در نتیجه این موضوع سبب جهشی در صنعت گلخانه سازی شد.

امروزه برای ساخت سازه گلخانه ها از پروفیل های آلمینیوم و یا انواع مختلفی از لوله گالوانیزه استفاده میکنند.

جهت ساختن دیواره و سقف گلخانه های به هم چسبیده از پلی کربنات استفاده میشود در برخی مواقع نیز برای عایق بندی بهتر، دولایه بیکرنات را به کار میبرند. در بین این دو لایه بیکربنات نیز مانند شیشه های دوجداره هوا دمیده می شود.

پروژه عدن - لوله گلخانه

 

طراحی استاندارد گلخانه به چه صورت باید باشد؟


طراحی گلخانه بر این اساس باید باشد که نور خورشید در این فضا به واسطه محتویات گلخانه جذب شود تا هوای داخل گلخانه نسبت به هوای بیرون گرمتر باشد و در نتیجه این گرما در داخل گلخانه باقی بماند.

ساختار گلخانه باید به گونه ای باشد که بتواند عواملی چون رطوبت- دما – نور- سم و شرایط اتمسفری را کنترل کند.

اگر هر یک ار این عوامل به آن میزانی که لازم است نباشد، گیاه مورد نظر رشد نخواهد کرد.

 

غنی سازی با کربن دی اکسید به چه صورت است؟


حدود صد سال است که از روش غنی سازی با کربن دی اکسید جهت افزایش رشد گیاهان استفاده میکنند. هنگامی که کربن دی اکسید افزایش میابد، مصرف آب گلخانه به شدت کاهش پیدا میکند زیرا وقتی هوا گردش کمتری داشته باشد، کربن مورد نظر گیاه تامین میشود و آب کمتری تبخیر میشود. به همین منظور در روزگار امروز معمولا یک گلخانه در نزدیکی تاسیسات صنعتی تاسیس میکنند تا این دو بر روی هم تاثیر مثبت بگذارند.

اما تزریق کربن دی اکسید جدا از این فواید دارای مضراتی نیز میباشد. عامل اصلی بارش باران های اسیدی، کربن دی اکسید است. در واقع کربن دی اکسید با هوای مرطوب موجود در گلخانه واکنش میدهد و کربنیک اسید را تولید میکند. با فرایند میعان این کربنیک اسید بر روی اسکلت گلخانه نشسته و اسکلت را دچار خوردگی میکند.

به همین منظور برای ساخت اسکلت گلخانه از لوله گالوانیزه که در برابر خوردگی بسیار مقاوم است استفاده میکنند.

 مزایای استفاده از لوله گالوانیزه جهت ساخت سازه های گلخانه چیست؟

از مهمترین مزایای استفاده از لوله گلخانه گالوانیزه ای این است که این لوله ها با روکشی از جنس فلز روی پوشانده شده اند به همین دلیل این لوله ها در مقابل خوردگی و زنگ زدگی بسیار مقاوم هستند.

لوله های مورد استفاده جهت این منظور را به روش گالوانیزاسیون گرم گالوانیزه میکنند. (برای اطلاعات بیشتر در مورد این روش به صفحه گالوانیزه گرم بروید.)  که در این روش لوله آهنی و یا فولادی مورد نظر را با فلز روی مذاب گالوانیزه میشود. این پوشش در برابر تغییرات جوی و آب و هوایی و ضربه و خوردگی بسیار مقاوم هستند.

از طرف دیگر این لوله گلخانه گالوانیزه را میتوان در محل احداث گلخانه نصب کرد و همچنین برای این لوله ها انواع اتصالات وجود دارد که همین امر سبب سهولت در نصب لوله های گالوانیزه گرم میشوند.

این لوله ها در سایزهای متفاوتی میتوانند به روش گرم گالوانیزه شوند. با توجه به این مزایا، استفاده از لوله های گالوانیزه گرم در ساخت گلخانه از نظر هزینه هم مقرون به صرفه هستند.

 

لوله گالوانیزه کمان گلخانه:


این نوع لوله در سازه های گلخانه بسیار پر مصرف هستند. لوله های گالوانیزه کمانی دارای وزن پایین و قیمت مناسب در مقایسه با لوله های بدون درز هستند.

نحوه ی تولید این نوع لوله ها به این گونه است که لوله سیاه را از ورق به شکل درزجوش تولید کرده و بعد از تمیز کاری جهت انجام عمل گالوانیزاسیون گرم، این لوله ها را به درون وان مذاب روی قرار میدهند. معمولا قطر این پوشش بی 45 – 75  میکرون میرسد.

-شرکت روی پوشان لوله قزوین با تولید اتوماتیک ( دمش بخار و هوای فشرده) یکی از تولید کنندگان معتبر در این صنعت میباشد که با زیرسازی مناسب و شست وشوی گرم، زمینه ساز کیفیت مطلوب و عمر طولانی محصولات در محیط گرم و مطلوب می باشد.

آخرین مقالات

فهرست مطالب