پویایی بازار محصولات گلخانه ای

 به طور کلی استفاده از حرفه کشاورزی به ‌صورت گلخانه ای اجازه کنترل بیشتری بر محیطی که محصولات در آن رشد می‌کنند را می‌دهد. اگر تولیدکنندگان بتوانند دما، فرآیند آبیاری، رطوبت هوا و نور را با کمک تجهیزات گلخانه‌ای به ‌طور مؤثر در گلخانه خود مدیریت کنند، می‌توانند عملکرد خوبی داشته باشند. کشاورزان با داشتن چنین کنترلی بر رشد محصولات، آن‌ها را سالم‌تر نگه می‌دارند و می‌توانند میزان برداشت را پیش‌بینی کنند.

توانایی کنترل محیط به کشاورزان کمک می‌کند تا گل، سبزیجات و محصولات میوه را در تمام طول سال پرورش دهند و در نتیجه، بازار محصولات گلخانه ای رونق پیدا کرده و سود بیشتری را برای آن‌ها ایجاد می‌کند.

رشد محصولات زراعی در محیط امن گلخانه می‌تواند ژنتیک گیاه را بهبود بخشد. حتی مهندسین کشاورزی می‌توانند جهش‌های مختلفی در آن‌ها ایجاد کرده و انواع پرطرفدارتر و بهتر گیاهان از نظر رنگ و طعم را ایجاد نمایند. همچنین محصولات کشت شده در گلخانه‌ها نسبت به زمین‌های باز به آب کمتری نیاز دارند.

از طرفی، تولیدکنندگان به گرده‌افشانی زنبور عسل متکی نیستند و می‌توانند از تمام مواد شیمیایی و آفت‌کش‌هایی که استفاده می‌کنند برای کنترل بیماری‌ها و هرگونه آسیب‌پذیری دیگر در گیاهان استفاده کنند. البته گلخانه این مزیت را دارد که تا حدودی از حمله بیماری‌ها و آفات به دلیل کنترل محیط و وجود پوشش به طور طبیعی جلوگیری می‌کند و همین امر منجر می‌شود نیاز به استفاده از مواد شیمیایی جهت کشتن آفت‌ها و بیماری‌ها کمتر شود و محصولات سالم‌تری به بازار محصولات گلخانه ای ارائه گردد.

از طرفی میزان حجم محصولات تولید شده در یک سطح کمتر می‌تواند در گلخانه بیشتر از مزرعه آزاد باشد. به ‌عنوان ‌مثال، برداشت محصول انگور در روش گلخانه‌ای، بیش از دو برابر کشاورزی سنتی است و چرخه رشد این محصول نیز به دلیل محیط کنترل شده و پارامترهای محیطی سریع‌تر است. علاوه بر این، بهره‌وری زمین در کشاورزی عمودی بیش از دو برابر بیشتر و سریع‌تر از کشاورزی سنتی است.

محدودیت‌های کشت گلخانه ای

اگرچه بازار محصولات گلخانه ای تجاری و سنتی در حال حاضر از رونق بسیار خوبی برخوردار است، اما این نوع کشت محدودیت‌هایی دارد که همه افراد نمی‌توانند از آن بهره‌مند شوند. به‌ عنوان ‌مثال، محصولات گلخانه‌ای برای رشد مناسب به شرایط محیطی دقیق نیاز دارند که در سطح وسیع و تجاری نیاز به تجهیزات زیادی می‌باشد و بودجه اولیه باید نسبت به مساحت تامین گردد.

بنابراین، نظارت بر کیفیت مطلوب هوا، دما و رطوبت نسبی بسیار مهم است. گیاهان در گلخانه برای رشد مناسب به نور خوب و آب با کیفیت نیاز دارند. سطوح تغذيه موجود در گياهان بايد به‌طور مداوم مديريت و به‌تدریج بسته به سطوح مناسب برحسب نياز مرحله رشد هر محصول تنظيم شود. نظارت و دقت بر منابع طبیعی و مواد مغذی، کلیدی برای برداشت موفقیت‌آمیز محصولات گلخانه‌ای و افزایش درآمد در بازار محصولات گلخانه ای است.

بنابراین انجام فعالیت‌های گلخانه‌ای برای داشتن یک درآمد خوب، نیاز به دانش خوب از محصول، شرایط آب و هوایی و نیازهای بهینه محصولات دارد. ازاین‌رو، عمدتاً تنها یک کشاورز ماهر می‌تواند محصولات مختلف با نیازهای متفاوت را به‌درستی در گلخانه پرورش دهد.

البته افراد غیرماهری که در این زمینه با مشاوران متخصص کار می‌کنند و از آن‌ها مشورت می‌گیرند نیز جایگاه ویژه‌ای در بازار محصولات گلخانه ای دارند. از دیگر عوامل می‌توان به طراحی مناسب سیستم‌های آبیاری و استفاده از تجهیزات روشنایی تکمیلی برای برخی از محصولات اشاره کرد. همه این‌ها در سطوح وسیع و تجاری هزینه بالایی دارند و درعین‌حال به مهارت‌هایی نیز نیاز دارند که برای کشاورزان سنتی بدون کمک گرفتن از مشاوران باتجربه و با دانش کافی دشوار و حتی غیرممکن است و اگر اصول گلخانه به درستی اجرا نشوند می‌توانند براحتی فرد را تا مرز ورشکستگی بکشانند.

آخرین مقالات

فهرست مطالب