گلخانه یک سازه مصنوعی است که برای کشت و پرورش گیاهان در شرایط محیطی کنترل شده و بهینه طراحی و احداث میشود. هدف اصلی ایجاد گلخانه، ایجاد یک محیط مطابق با نیازهای گیاهان است تا بتوان بهرهبرداری بهینه از منابع نور، دما، رطوبت، آب، و هوا را در طول فصول مختلف سال داشت.
گلخانه ها مزایای زیادی نسبت به روش های سنتی پرورش گیاهان دارند. آنها می توانند به کشاورزان کمک کنند تا محصولات خود را در تمام طول سال پرورش دهند، صرف نظر از آب و هوا. آنها همچنین می توانند به کشاورزان کمک کنند تا محصولات خود را با کیفیت بالاتر و با هزینه کمتر تولید کنند.
گلخانهها به دلیل ویژگیهای زیر مورد استفاده قرار میگیرند:
1.کنترل محیطی : گلخانهها به وسیله تجهیزات مخصوصی مانند پنجرهها و سقفهای قابل باز و بسته شدن، سیستمهای تهویه و تبرید، و نورپردازی مصنوعی، به کنترل دقیق متغیرهای محیطی نظیر دما، رطوبت و نور پرداخته و به ایجاد محیط مطلوب برای رشد گیاهان کمک میکنند.
2.تولید خارج از فصل: گلخانهها به کشاورزان امکان تولید محصولات کشاورزی در فصول غیرمناسب از سال را میدهند. این امکان به تولید محصولات فراوریشده، صیفیجات، سبزیجات، گلهای برشی و سایر محصولات اشتغال و درآمدزایی میکند.
3.کاهش وابستگی به شرایط آب و هوا: گلخانهها به کشاورزان این امکان را میدهند که درشرایط آب و هوایی نامساعد یا نامناسب همچنان به تولید محصولات بپردازند.
4.کنترل آفات و بیماری ها:در گلخانهها، میتوان از روشهای کنترل آفات و بیماریها مانند استفاده از حشره کشها و محلولهای ضدبیماری به صورت دقیقتر و کمتر مضر برای محیط استفاده کرد.
5. بهره وری بالا : بهرهوری در گلخانهها به دلیل کنترل دقیق متغیرهای محیطی و بهینه سازی منابع نور و آب، معمولاً بالاتر از کشت در فضای باز است.
6.حفاظت از گیاهان نسبت به شرایط آب و هوایی : گلخانهها از گیاهان در برابر شرایط نامساعدی مانند برودت شدید، برف، و باران سنگین حفاظت میکنند. به طور کلی گلخانهها به کشاورزان امکان تولید محصولات با کیفیت و مقدار بیشتر را در شرایطی کنترلشده و بهینه میدهند و در تأمین غذا و نیازهای گوناگون جامعه نقش مهمی ایفا میکنند.
به طور کلی گلخانهها به کشاورزان امکان تولید محصولات با کیفیت و مقدار بیشتر را در شرایطی کنترلشده و بهینه میدهند و در تأمین غذا و نیازهای گوناگون جامعه نقش مهمی ایفا میکنند.