علم لوله کشی قرار دادن موارد مکانیکی در مسیر عبور مایعات است که با استفاده از نقشه خوانی انجام می شود. سیستم لوله کشی وظیفه انتقال مایعات از مبدا به مقصد نهایی را دارد. در سیستم لوله کشی، هیچ فرایندی روی مایعات انجام نمی شود و فرایند مایعات به عهده دستگاه های مکانیکی مانند پمپ ها، کمپرسورها، مبدل ها و … است.
بنابراین با توجه به نوع مایعات و درجه خوردگی و فشار آنها باید از آلیاژهایی استفاده کرد که به سیستم لوله کشی آسیب نرساند. پیپا کالا در مقاله جدید خود انواع مختلفی از آلیاژها را توصیف کرده است که با توجه به نوع مایع و حساسیت آن می توان استفاده کرد.
انواع متریال ها
در مرحله اول، با توجه به تجربه صنعت لوله کشی، مواد را می توان به دو دسته کلی فلزات و غیر فلزات تقسیم کرد.
ابتدا در مورد انواع آلیاژهای فلزی صحبت خواهیم کرد که با توجه به مقدار عناصر فلزی موجود در آن می توان به دو دسته کلی فلزات آهنی و فلزات غیر آهنی تقسیم کرد.
آلیاژهای غیر فلزی نیز به دو دسته سرامیک و پلیمر تقسیم می شوند.
انواع فلزات
همانطور که گفتیم فلزات نیز به دو دسته فلزات آهنی و فلزات غیر آهنی تقسیم می شوند که به شرح زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
– فلزات آهنی
فلزات آهنی آن دسته از فلزاتی هستند که پایه و فلز اصلی آنها آهن است و طبق دسته بندی های مختلف عناصر مختلفی دارند. فلزات آهنی به دو دسته فولاد (استیل) و چدن (چدن) تقسیم می شوند که کاربردهای زیادی در صنعت لوله کشی و صنعتی و غیر صنعتی دارند.
1- فولادها
فولادها، بعد از آهن که پایه اصلی آنها است، کربن بیشتری نسبت به سایر عناصر دارند. فولادها برای مایعاتی استفاده می شوند که دما و فشار بالایی دارند و مخصوص مایعاتی مانند آب و فشار در دمای بالا، بخار و مشتقات نفتی مانند نفت، گاز و پتروشیمی ها هستند. و از انواع آنها میتوان به لوله گالوانیزه، لوله مانیسمان و لوله گلخانه اشاره داشت.