لوله برق

لوله برق

در این مبحث نیز قصد داریم مواردی را که باید درباره ی لوله برق بدانید را به طور کامل شرح دهیم. یکی دیگر از محصولات پرفروش شرکت روی پوشان لوله برق می باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی انواع سایز ، همچنین روش تولید آن و انواع مختلفی از مدل آن و قیمت لوله برق نیز بپردازیم.

لوله برق

چه اطلاعاتی درباره ی لوله برق دارید؟ به این لوله در زبان انگلیسی Conduit یا کاندوئیت گفته می شود. کاندوئیت اصطلاحا به معنای کانال، مجرا و یا معبر می باشد. لوله های برقی در کشورهای غربی چه جنس آن ها از فلز باشد و یا غیر فلزی باشد، به این نام شناخته می شود. اما در بازار ایران منظور از لوله کاندوئیت همان لوله سه متری دو سر جدار نازک می باشد.

از مهمترین مشکلات ساختمانی مصرف بالای انرژی و اتلاف آن است. این انرژی به دلیل عدم رعایت اصول طراحی و لوله کشی برق است که اثرات منفی اقتصادی و مخرب زیست محیطی را به وجود می‌ آورد. از طرف دیگر ما به طور روزمره با دستاورد نهایی برق ساختمان به طور مستقیم در ارتباط هستیم. به طور مثال روشن و خاموش کردن لامپ در منزل یا محل کار در نتیجه برق‌ کشی ساختمان، استفاده از لوله برق و چگونگی آن بسیار حائز اهمیت است.

این پروژه زمانی به خوبی انجام می‌ شود که تاسیسات برق ساختمانی به درستی اعمال شود. به طوری که به نحو احسنت بتوان عملیات برق کشی طبق استاندارد رایج را انجام داد تا ایمنی کامل مهیا شود. به منظور انجام عملیات برقکشی ابتدا در مرحله بنایی داخلی، شیارهایی در دیوار ها و کف و سقف زده می‌ شود. سپس مرحله اصلی یعنی سیم کشی توسط یک برق‌کار مجرب صورت می‌ پذیرد. در نهایت نصب کلید پریزها و سایر تجهیزات مربوط به روشنایی انجام می‌شود.

روش‌های گالوانیزاسیون لوله فولادی برق چیست؟

لوله برق فولادی را از ورق‌های روغنی می‌سازند. سپس جهت محافظت از این لوله‌ ها در برابر خوردگی و زنگ زدگی آن‌ها را به سه روش گالوانیزه می‌کنند.

 

  1. در روش اول قطعه را در عمق حوضچه مذاب فلز روی وارد می‌کنند تا تمام سطح قطعه از فلز روی پوشانده شود.
  2. در روشی دیگر، ورق گالوانیزه را در کارخانه می‌سازند. سپس با دستگاه رول فرمینگ ورق گالوانیزه را به لوله تبدیل می‌کنند.
  3. یک روش دیگری هم وجود دارد و آن گالوانیزاسیون به روش سرد می باشد. البته میزان ضخامتی که در روش گالوانیزه سرد به کار می رود کم تر از گالوانیزه می باشد. در نتیجه امکان دارد تا لوله مورد آسیب بیشتری قرار بگیرد. از همین روی می توان گفت طول عمر گالوانیزه سرد در مقایسه با گالوانیزه کمتر می باشد.

استاندارد لوله برق


لوله کاندوئیت دارای اتصالات به خصوص و استانداردهای مخصوص به خود نیز می باشد. در درون لوله هادی هایی عبور داده شده است که از کاندوئیت به عنوان پوشش محافظتی روی آن استفاده می شود. این پوشش مانع از آسیب دیدن سیم یا عایق آن می گردد و همچنین در صورت وجود پوشش کاندوئیت از تماس ناخواسته افرادی که با هادی قرار میگیرند محافظت می کند.

لوله های برق معمولا برای هتل ها و بیمارستان ها و ساختمان های تجاری و اداری و البته تاسیسات زیرزمینی لازم است. البته ممکن است در سیم کشی آپارتمان ها به کار گرفته نشود.

در استانداردهایی که برای این لوله در نظر گرفته شده است اندازه و همچنین تعداد هادی هایی که مجاز هستیم از درون یک لوله با اندازه استاندارد عبور دهیم کاملا مشخص شده است. کاندوئیت ها انواع گوناگونی دارند و همچینن برای اهداف از قبل تعیین شده ای طراحی شده اند.

 تاریخچه لوله کاندوئیت (لوله برق)


این موضوع قابل توجه است که تاریخچه ی ایجاد نخستین لوله برق به دورانی بر میگردد که چراغ های الکتریکی به عنوان جایگزینی برای چراغ های خیابانی گازسوز محسوب می شدند. در ان زمان برای آن که برق این چراغ ها را تامین کنند، سیم های برق را از داخل لوله هایی که تا قبل از آن گاز چراغ ها را تامین می کردند، عبور می دادند.

به تدریج ویژگی های مطلوب محافظتی این لوله ها از سیم ها مورد توجه قرار گرفت و در نتیجه میزان استفاده از آن روز به روز گسترش یافت.

در چندین سال گذشته برای تاسیسات و سازه ها از سیم برق بدون عایق و پوشش استفاده می کردند اما انجام این کار معایبی را در پی داشت که عبارت است از:

  1. تماس ناخواسته انسان با سیم یا رسانه برق
  2. عدم تقویت و تعویض کابل یا سیم برق در کف و دیواره ی سازه ها.
  3. پایین آمدن ولتاژ برق
  4. اتصال به بدنه ساختمان و انتقال برق به تمامی قسمتها.
  5. به وجود آمدن آتش سوزی در اثر اتصال برق و آتش گرفتن سیم برق.

لوله برق با کمک اتصالات به هم وصل میشوند و در کف و دیواره ها ی ساختمان قرار میگیرند . باید بگوییم که برای رد کردن کابل و سیم برق از وسیله ای به نام فنر استفاده میشود.

آیا میدانید لوله های برق به چه اشکالی در بازار موجود است؟

 

اشکال مختلف لوله برق


1- لوله های برق کاندوئیت فلزی

جنس لوله های برق از آهن می باشد. لوله برق کاندوئیت فلزی دارای قابلیت تحمل فشار بالایی می باشد و از دیگر ویژگی های آن عدم له شدن و تا شدن می باشد. این لوله ها نیز دارای معایبی می باشند که یکی از آن ها این است که در برابر جریان برق، بدون عایق می باشند.

لوله برق کاندوئیت فلزی

2- لوله برق پی وی سی

جنس لوله برق pvc از پلاستیک سخت است. در آن نرم کننده و روان کننده به کار گرفته شده است و وزن سبک تری به نسبت لوله برق فلزی دارند و همچنین برای آن عایق به کار برده شده است و دارای قیمت به صرفه تری نیز می باشند. این لوله ها با توجه به جنسی که دارند، غیر قابل اشتعال می باشد و از آن ها در صنعت ساختمان نیز استفاده ی بسیار زیادی می شود.

 

3- لوله برق گالوانیزه سرد

نام دیگر این مدل از لوله، فابریک می باشد. جنس آن فلزی است و از آن بیشتر در مناطق سرپوشیده و در فضاهای داخلی سازه ها استفاده می شود. با توجه به این که لوله برق گالوانیزه سرد به صورت فابریک می باشد بنابراین در مناطق مرطوب و خارجی امکان زنگ زدن آن وجود دارد.

 

4- لوله برق گالوانیزه گرم

لوله آبکاری شده یا همان گالوانیزه گرم از جنس فلزی می باشد و بیشتر در مناطق سرباز و فضای خارجی سازه ها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. آبکاری این دسته از لوله ها بیشتر در کوزه مخصوصی صورت میگیرد و هیچگونه رطوبتی را هم در مناطق مرطوب و خارجی به خود جذب نخواهد کرد.

این نوع لوله‌ های برق که به آن لوله‌های کاندوئیت نیز می‌ گویند، به دلیل پوشش گالوانیزه گرم ی که دارند از استحکام بالایی برخوردارند به همین دلیل در صنعت مخصوصا برای عبور تجهیزات برق در کارخانه‌ها و کارگاه‌ ها بسیار کاربرد دارند.

و توانایی تحمل فشار بالا را دارند و در برابر نیرو و ضربه بسیار مقاوم هستند. در قسمت‌هایی از ساختمان که نیاز محافظت بهتر از کابل‌ ها و سیم‌کشی‌ ها است از این لوله‌ های فلزی گالوانیزه شده به صورت رو کار و تو کار استفاده می‌کنند.

لوله را می‌ توان با دستگاه خم‌کن، خرد کرد و فرم داد. این نوع لوله های برق فولادی به روش گالوانیزاسیون گرم گالوانیزه می‌ شوند که سایز آن‌ها بین PG 11 و PG 48 در بازار موجود است.

این لوله ها به روش غوطه وری در وان مذاب روی گالوانیزه می‌ شوند به طوری که پوشش روی درون و بیرون این لوله ها به طور کامل پوشش می‌دهد. این پوشش روی از لوله در برابر خوردگی و زنگ زدگی محافظت می‌ کند در نتیجه می‌ توان از این لوله‌ ها در محیط‌ های مرطوب نیز استفاده کرد.

5- لوله برق پلی آمید

جنس این مدل از لوله ها به صورت نرم می باشد. در حال حاضر حدود 65 درصد از متریال های ساختمانی و سازه های سبک را این لوله ها تشکیل می دهد. این لوله ها منعطف پذیری بسیار بالایی دارند و بسیار سبک می باشند و همچنین قیمت آن ها به نسبت دیگر انواع لوله های برق موجود در بازار کمتر می باشد. اما این لوله دارای معایبی می باشد و یکی از آن قابل اشتعال بودن آن است.

این نوع لوله‌ ها برای مصارف معمولی و برای زمان‌ هایی که تجهیزات برق کشی بر روی سطح زمین قرار دارند، استفاده می‌ شوند. این محصول غیر فلزی مانند لوله‌ های خرطومی پلی آمید در برار آسیب‌ های ناشی از حمل و نقل مقاوم هستند.

6- لوله برق پلی اتیلن

جنس این مدل از لوله از پلاستیک نرم می باشد و در مقایسه با دیگر لوله ها نیز، از دوام و استحکام بالاتری برخوردار است و همچنین کاملا منعطف پذیر می باشد. اما موردی که در این بین وجود دارد آن است که قیمت آن به نسبت دیگر لوله های pvc بالاتر می باشد.

7- لوله برق خرطومی پی وی سی

از این مدل از لوله ها معمولا برای عبور دادن سیم برق بر روی دیواره ی سازه ها نیز استفاده می شود. لوله خرطومی pvc دارای منعطف پذیری بسیار بالایی می باشد و می توان آن را در تمامی زاویه ها خم کرد و همچنین غیر قابل اشتعال نیز می باشند.

8 –لوله برق خرطومی پلی آمید:

کارایی این مدل از لوله مانند لوله خرطومی پی وی سی می باشد و همچنین یکی از ویژگی های بسیار مهم آن این است دارای انعطاف پذیری بسیار بالایی می باشد. با توجه به این که جنس آن از پلی آمید می باشد، بنابراین مشتعل پذیر نیز می باشد.

9- لوله برق خرطومی فلزی:

از لوله خرطومی فلزی برای کشیدن سیم برق در تابلوهای صنعتی و دیوارهای خارجی استفاده می شود، جنس این مدل از لوله ها از pvc می باشد و برای بالا رفتن مقاومت آن به همراه سیم مفتولی نیز مورد استفاده قرار میگیرند بدین جهت استحکام آن نیز بیشتر می شود.

لوله برق خرطومی فلزی

 

لوله برق فولادی مشکی

این لوله‌ های فولادی را به وسیله رنگ پوشش می‌دهند تا در برابر زنگ زدگی مقاوم باشند. استفاده از آن‌ها در فضاهای داخلی است. استفاده از این نوع لوله‌ ها در مکان‌هایی که با زمین و عامل رنگ زدگی و خوردگی شدید ارتباط مستقیم دارند، مجاز نیست.

 لوله‌گالوانیزه برق فولادی

از این لوله ها در لوله کشی های روکار (در فضاهای بیرونی) و در فضاهایی که لوله‌ها در معرض ارتباط مستقیم با عوامل زنگ زدگی و تغییرات جوی و رطوبت است، استفاده می‌شود.

 لوله‌های برق فولادی گالوانیزه ضد انفجار و بدون درز

از این نوع لوله‌ های فولادی در مکان‌هایی که امکان آسیب دیدگی فیزیکی و انفجار وجود دارد، استفاده می‌ شود.

لوله‌های فولادی برق  قابل انعطاف

در برخی موارد لوله‌ های فولادی برای انتقال برق به دستگاه‌ هایی که با لرزش و ححرکت همراه هستند، متصل می‌ شوند. در این وصرت باید از لوله‌ هایی استفاده شود که قابلیت انعطاف دارند. این لوله‌ ها معمولا با پوششی از جنس لاستیک و یا مواد مشابه آن پوشش داده می‌شوند.

به توصیه مهندسین، بهترین گزینه جهت محافظت از لوله‌های برق فولادی که بیشتر در معرض آسیب‌های محیطی و عوامل جوی هستند، پوشش روی به روش گالوانیزاسیون گرم است. در این روش قطعه فولادی را در وان مذاب قرار می‌دهند. به دنبال این عملیات لایه‌ای از آلیاژ روی – آهن بر سطح قطعه تشکیل می‌شود. طوری که هیچ نقطه‌ ای در سطح قطعه عاری از پوشش یافت نمی‌شود که زنگ زدگی و خوردگی از آن ناحیه آغاز شود.

تفاوت لوله برق با سایر روشهای سیم کشی


همانگونه که در موارد بالا ذکر کردیم با استفاده از  لوله کاندوئیت می توان سیم را در برابر رطوبت و ضربه و گازهای خورنده عایق نمود و از آن حفاظت کرد. همچنین تولید این نوع لوله ها به صورت ضد آب نیز انجام می شود و در زیر سطح آب نیز از آن استفاده می گردد.

لوله های برق می توانند نقش آفرینی خوبی برای محافظت از مدارهای حساس در تداخل های الکترومغناطیسی داشته باشند. یکی دیگر از کاربردهای لوله های کاندوئیت عبور دادن آن از میان بتن می باشد. همچنین می توان این لوله ها را در محل خم کرد با توجه به انعطاف پذیری که دارند تا با مصرف اتصالات کمتر از هزینه ی آن ها نیز کاسته شود.

این ویژگی در کجا کاربرد دارد؟

زمانی که کابل باید از مسیر نامتوازن عبور داده شود برای خم کردن آن حتما باید از ابزار مخصوص خمکاری لوله ها استفاده شود. هزینه ی استفاده از این لوله ها بیشتر از لوله های غیر فلزی مانند pvc می باشد در نتیجه میزان اجرت آن هم بیشتر می باشد، از همین روی کاربرد لوله های برق فلزی در امور مسکونی به نسبت کمتر می باشد.

با توجه به این که لوله های کاندوئیتی فلزی، کابل ها و سیم برق را از محیط کاملا ایزوله می کند، بنابراین میزان انتقال حرارت از آن به محیط کمتر می شود. با توجه به این موضوع در صورت عبور دادن چندین کابل از یک لوله بایستی میزان آمپر آن را حتما کاهش دهید.

انواع لوله های برق (کاندوئیت)


دسته بندی لوله های برق براساس ضخامت و خواص فیزیکی آن نیز می باشد. این دسته بندی ها براساس موارد زیر می باشد:

1کاندوئیت فلزی سخت (Rigid metal Conduit : RMC)

این نوع لوله جدار ضخیم داشته و از فولاد گالوانیزه و آلومینیوم تولید می شود.

2- کاندوئیت سخت گالوانیزه (GRC)

این مدل از لوله برق همان لوله های فولادی گالوانیزه دوسر رزوه می باشد.

3- کاندوئیت فلزی میانی (I MC)

وزن لوله کاندوئیت IMC از مدل لوله برق فلزی سنگین تر و همچنین وزن آن از RMC سبک تر می باشد. این مدل از لوله ها نیز می توانند دارای رزوه هایی هم باشند.

4- کاندوئیت فلزی برق (EMT)

این مدل از لوله با عنوان کاندوئیت جدار نازک شناخته شده می باشد و وزن آن از کاندوئیت سخت گالوانیزه سبک تر و همچنین قیمت آن نیز کمتر می باشد به همین دلیل میزان مصرف آن کمتر می باشد. این نوع لوله را رزوه نمی کنند اما اتصالات آن به صورت پیچی می باشد.

کاندوئیت آلمینیومی


از این مدل از کاندوئیت بیشتر دراماکن صنعتی استفاده می شود و شناخته شده به عنوان کاندوئیت مقاوم در برابر خوردگی می باشد. از این نوع کاندوئیت نمی توان در زیربتن استفاده کرد به دلیل آن که امکان واکنش نشان دادن آلومینیوم با آلکالین های موجود در سیمان وجود دارد. بنابراین برای حفاظت از آن بایستی لایه ای روی آن اعمال گردد.

کاندوئیت های آلومینیومی از نظر طولی برابر یک سوم از کاندوئیت فولادی جرم دارند و همچنین هزینه ی نصب آن ها نیز کمتر می باشد. از همین روی کاندوئیت آلمینیومی از لحاظ قیمتی به صرفه تر از کاندوئیت فولادی می باشد.

کاربرد لوله برق فولادی چیست؟

 

معمولا به منظور محافظت و نگهداری از کابل ها و سیم ها به خصوص در واحدهای صنعتی و ساختمانی و در بخش های داخلی و سطحی مورد استفاده قرار میگیرد. لوله برق های فولادی به راحتی با استفاده از دستگاه لوله خم کن فرم داده می شود.

این مدل از لوله ها مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربات مکانیکی، حیوانات موذی و گرد و غبار دارند، به دلیل آن که لوله های برق فولادی به روش گالوانیزه گرم با فلز روی پوشش داده می شوند.

با توجه به این که قطر این پوشش ها، بسیار بالا است (45 تا 75 میکرون) بنابراین می تواند به عنوان محافظ بسیار خوبی برای این کابل های حیاتی در برابر عوامل خارجی عمل کند.

خرید و قیمت لوله برق


جهت سفارش یا اطلاع از آخرین قیمت محصولات ( گالوانیزه گرم ، لوله گلخانه ، لوله گالوانیزه ، لوله مانیسمان ،  و لوله قزوین ) با کارشناسان ما تماس بگیرید.

 

پخش لوله برق، لوله برق گالوانیزه، لوله برق قیمت، لوله برق ساختمان، لوله برق pvc، اتصالات لوله برق، لوله برق پلی اتیلن

آخرین مقالات

فهرست مطالب