انواع بسترهای کاشت محصولات گلخانه ای

کاشت گیاهان در گلخانه ‌ها به دو روش خاکی و هیدروپونیک (بدون استفاده از خاک) می ‌باشد. در روش خاکی، ریشه‌ های گیاه در خاک قرار می ‌گیرد. این روش نیاز به مدیریت ساده‌ تری دارد و برای تغذیه گیاه کار زیادی نمی ‌برد. اما در این روش، بعضی از مواد غذایی برای گیاه قابل دسترس نیستند و باعث بروز بیماری‌ های مربوط به خاک می ‌شود.

در روش هیدروپونیک، ریشه ‌های گیاه در محیطی مانند پرلایت، پشم سنگ، لیکا، ماسه و … قرار می ‌گیرد و مواد غذایی برای گیاه به صورت مستقیم در دسترس آن قرار می‌ گیرد. استفاده از روش هیدروپونیک منجر به کاهش مصرف آب، کم شدن بیماری ‌های خاکی و افزایش عملکرد در واحد سطح گلخانه می‌ شود.

اما این روش نیاز به دانش فنی بالا و مدیریت تخصصی دارد و هزینه ساخت گلخانه نیز بیشتر است (به طور متوسط 15-20 درصد افزایش می ‌یابد).

شرایط لازم برای احداث گلخانه

برای احداث هر گلخانه باید موارد ذیل مد نظر قرار گیرد.

مکان مناسب برای ساخت گلخانه، زمینی است که دارای خصوصیات خاصی باشد. این خصوصیات شامل بافت متوسط خاک، زهکشی مناسب، عدم وجود شوری و قلیائیت بالا، و عدم وجود آهک و گچ است. همچنین، بهتر است مکان گلخانه نزدیک به جاده‌ های اصلی یا دسترسی آسان به جاده‌ ها باشد.

شیب‌ های تند و مناطقی که باد زیادی در آن ها وجود دارد، برای احداث گلخانه مناسب نیستند. همچنین، ابعاد زمین باید به گونه ‌ای انتخاب شود که بتوان گلخانه‌ ها را در جهت شمال-جنوب قرار داد.

برای ساخت گلخانه، نیاز به آب کافی و با کیفیت مناسب است. حداقل میزان آب مورد نیاز برای هر 1000 مترمربع گلخانه در هر شبانه‌ روز در فصل تابستان 10-8 مترمکعب است. براساس میزان آب موجود و نیاز به آب، می ‌توان مساحت مناسب برای ساخت گلخانه را تعیین کرد.

علاوه بر مقدار آب، کیفیت آب هم از اهمیت بالایی در تولید محصولات گلخانه ‌ای است. گیاهان قدرت متفاوتی در تحمل املاح موجود در آب آبیاری دارند. شوری یا EC آب، عامل محدود کننده ‌ای برای کشت گیاهان گلخانه‌ ای است.

اخذ جواز احداث گلخانه از وزارت جهاد کشاورزی

برای راه ‌اندازی یک گلخانه، باید چند مرحله را طی کنید. اما مهمترین قدم، دریافت مجوز از سازمان جهاد کشاورزی است. این سازمان قبل از اعطای مجوز، چندین شرط را برای شما تعیین می ‌کند. اما مهم ‌ترین شرط، وجود تجهیزات اساسی برای گلخانه مورد نظر شما است. این تجهیزات اغلب مرتبط با کنترل دما و آب رسانی در گلخانه هستند.

برای سیستم گرمایش، به تجهیزات زیر نیاز دارید: سیستم مرکزی شوفاژ که از بخار آب استفاده می‌ کند، و بخشی که به سیستم بخاری منفرد یا تراکمی، بخاری کنوکسیونی یا همرفتی، و بخاری تابشی با انرژی پایین معروف است.

سیستم سرمایش نیز دو بخش اصلی دارد: سیستم خنک کننده تابستانی و سیستم خنک کننده زمستانی. در سیستم خنک کننده تابستانی، معمولاً از فن و پد (که رایج‌ترین نوع است) و سیستم خنک کننده مه پاش استفاده می‌ شود. در سیستم خنک کننده زمستانی، لازم است سیستم تیوپ-پنکه نیز مورد تأیید کارشناس سازمان جهاد کشاورزی قرار گیرد.

علاوه بر این، شرایط سازمان نیاز به خرید و راه‌ اندازی ژنراتور (برای برق اضطراری)، ترموستات و سیستم آبیاری تحت فشار را هم دارد. این شرایط برای انجام بازدید اولیه توسط سازمان لازم است.

پس از آماده‌سازی گلخانه، برای دریافت مجوز، ابتدا باید به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مراجعه کنیم و مدارک مورد نیاز را ارائه دهیم. این مدارک عبارتند از:

 .1سند مالکیت (رسمی، قولنامه یا اجاره نامه شش ساله) که باید توسط یک نهاد رسمی مثل شورای محل یا جهاد کشاورزی تأیید شده باشد.

 .2پروانه بهره‌ برداری از چاه یا مدارک رسمی که نشان دهنده منبع آب مورد استفاده از قنات، چشمه، رودخانه یا کانال است.

 .3نتیجه مثبت آزمایش آب مورد استفاده در گلخانه، که باید از یک آزمایشگاه معتبر استان تهیه شود.

. 4 معرفی یک کارشناس کشاورزی برای همکاری در گلخانه‌ هایی که سطح زیر کشت آن‌ها بیش از ۵۰۰۰ متر مربع است.

بعد از ارائه مدارک و تأیید آن ها توسط سازمان، و پس از بازرسی و تأیید کارشناس بازرس درباره وضعیت اولیه گلخانه، مجوز شما صادر خواهد شد.

آخرین مقالات

فهرست مطالب